Zoekgeraakt werk kunstenaar Willem van Genk teruggevonden

Berlin Bahnhof Friedrichstrasse is maar 16 bij 23 cm. Geen wonder dat beeldhouwer Joop Beljon rond 1998 niet meer wist waar het kunstwerk gebleven was. Inmiddels is het teruggevonden én krijgt het een plekje in de Willem van Genk overzichtstentoonstelling. 

Beljon kreeg Berlin Bahnhof Friedrichstrasse van Willem van Genk als blijk van dankbaarheid. Beljon had hem namelijk altijd geholpen en zijn talent vanaf het begin onderkend. Geruime tijd na zijn dood in 2002, ontdekte zijn zoon Floris het paneeltje op zolder en zette het in de huiskamer op een richel. Te mooi om in het donker te laten, vond hij direct.

Een kleine zwart-wat afbeelding in het boek Ogen Open dat Beljon in 1987 schreef, bracht curator Ans van Berkum weer op het spoor. Ze vond het telefoonnummer van zoon Roeland Beljon en stuurde hem een scan van de afbeelding. Hij ging op zoek en kwam direct uit bij zijn broer die het al lang koesterde. Het kleurige werk toont ons een stukje van een Berlijns station, met op de voorgrond veel mensen. Er gebeurt van alles. Een Chinese man leest de krant, een machinist hangt uit het raam van een locomotief en een conductrice in een blauw uniform staat wezenloos te kijken naast de uitgang van de ondergrondse. Op dit piepkleine formaat weet de kunstenaar ook het enorme stationsgebouw nog op te roepen, dat beëindigd wordt door een zwevende glaswand waarachter de blauwe lucht zich uitstrekt tot in het oneindige.

Met toestemming van de familie Beljon wordt het teruggevonden werk opgenomen in de overzichtstentoonstelling Willem van Genk: Thrills of Power. De tentoonstelling is te zien vanaf september 2019 in het Outsider Art Museum in Amsterdam.