Tips voor de Nationale Museumweek 2017

Van dinsdag 4 april t/m zondag 9 april 2017 is het Museumweek en daar doen wij uiteraard aan mee! Tijdens deze culturele week stellen deelnemende musea in het hele land hun pronkstuk centraal. Bij het het Outsider Art Museum zetten we de spotlights op de Sawada sculpturen.

Sawada topstuk

Met zijn ranke meisjesachtige vingers maakt de Japanse outsider art-kunstenaar Shinichi Sawada één voor één doornen vast aan zijn sculptuur. Soms lacht hij uit plezier maar hij werkt vooral in stilte. Kalm, ritmisch en zonder aarzelen. Zelfs zijn grootste creaties voltooit hij in vier tot vijf dagen. Zijn wonderbaarlijke sculpturen fascineren velen. Niemand weet of hij een beeld in zijn hoofd namaakt of simpelweg doet wat zijn instinct hem ingeeft op dat moment. Sawada is namelijk autistisch en praat nauwelijks. Een inkomen verdiend hij niet als kunstenaar maar als broodbakker in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sawada’s sculpturen waren onderdeel van de Biënnale van Venetië in 2013. Dit betekende de definitieve doorbraak van Outsider Art in de kunstwereld. Zijn wonderlijke werken zijn inmiddels opgenomen in meerdere internationale collecties, zo ook in de collectie van het Outsider Art Museum.

Wat is er te doen?

In de Museumweek kun je natuurlijk ons hele museum bezoeken. Maar daarnaast verzorgen we ook speciale rondleidingen. Op zaterdag en zondag kun je gratis mee met de rondleiding ‘Anders kijken naar kunst’. Reserveren is niet nodig, meld je aan bij de informatiebalie. Er kunnen maximaal 10 mensen mee per rondleiding.

Programma

Zaterdag 8 april – 13.00 uur – Anders kijken naar kunst

Zondag 9 april – 13.00 uur – Anders kijken naar kunst