Het Outsider Art Museum

Het Outsider Art Museum laat verrassende, niet gepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond. Je stapt in een compleet nieuwe wereld en wordt meegenomen in de wilde achtbaan van deze kunstenaars, die soms bijna maniakaal te werk gaan. Hun werk is authentiek, tegendraads en onconventioneel. Het leert je op een andere manier naar kunst kijken.

Nu in het museum

Art Brut | Jean Dubuffets revolutie in de kunst

De tentoonstelling ‘Art Brut | Jean Dubuffets revolutie in de kunst’ omvat ruim 150 werken waarmee kunstenaar en verzamelaar Jean Dubuffet in 1949 de bestaande culturele elite in Parijs choqueerde. De werken zijn zeventig jaar na dato voor het eerst te zien in Nederland.

Direct na de Tweede Wereldoorlog begint Jean Dubuffet zijn zoektocht naar nieuwe, zuivere en spontane kunstwerken, ver weg van de gevestigde orde. Tijdens zijn reis bezoekt hij psychiatrische instellingen, gevangenissen en verzamelt hij kindertekeningen en volkskunst. Bij de verschillende ontmoetingen collectioneert hij werken die volgens hem hét bewijs zijn dat deze kunstvorm een plaats verdient in de kunstwereld. De gevestigde uitgangspunten, de academische blik en standaarden moesten omver worden geworpen ten gunste van een nieuwe, zuivere en spontane kunst.

Deze tentoonstelling biedt een reconstructie van de uitgangspunten van Art Brut aan de hand van de door Dubuffet bijeen gebrachte werken. Waarom kocht hij bepaalde werken aan en andere juist niet? Welke selectiecriteria hanteerde hij bij het collectioneren van werken en welke informatie verzamelde hij over de kunstenaars? Wat is er terecht gekomen van de kunstenaars waarvan Jean Dubuffet werk collectioneerde voor zijn Compagnie l’Art Brut?

Te zien zijn o.a. werken van door Dubuffet ontdekte grootheden zoals Aloïse Corbaz, Fleury-Joseph Crépin, Gaston Duf, Auguste Forestier en de al gepubliceerde Adolf Wölfli.

Te zien van donderdag 31 januari t/m zondag 25 augustus 2019

Kaarten zijn hier te koop

Verwacht

Willem van Genk (1927-2005)

Willem van Genk (1927-2005) is een kunstenaar die tot de verbeelding spreekt. Hij maakte eerst tekeningen in pen en inkt en later collages in olieverf die hij ‘plakkaten’ noemde. Vanaf de jaren tachtig werd dat nog aangevuld met trolleybussen uit afvalmateriaal waar hij onder meer een trolleybusstation van bouwde, en ten slotte nog met tekeningen in vier kleuren balpen. Zijn bewerkte regenjassen vormen een aparte categorie. Hij voorzag ze van extra knopen en drukkers. Daardoor kregen ze voor hem een geheimzinnige werking. Elke jas gaf hem voor één keer mannelijke kracht.

Zijn onderwerpen zijn: steden, vervoersmiddelen en vervoerssystemen, stations voor bussen en treinen, reizen, politieke systemen, bouwwerken, geschiedenis, en ook de spannende situaties rondom moorden en executies. Hier en daar is zijn bijzondere verhouding tot kapperszaken aan de orde. Je herkent soms de stijl van cartoons, stripverhalen en graffiti, maar ook zijn heel eigen manier in het schilderen en schetsen van stadspanorama’s en het in elkaar puzzelen van een stortvloed aan details.

Willem van Genk was zowel modern als ouderwets. Hij verbeeldde zowel de waardevolle dingen die werden afgebroken en gestopt, als de nieuwe hoopvolle ontwikkelingen op het gebied van de infrastructuur en de economie in zijn tijd. Hij is wel eens een traditioneel realist genoemd, maar typeerde zichzelf als ‘een vertegenwoordiger van een jonge school’ die nog naam moest maken. In zijn werk lijkt hij een reiziger, altijd op zoek naar hoe maatschappelijke systemen functioneren en hoe hij zelf daar in zou kunnen passen.

Zijn enorme liefde voor reizen, boeken en klassieke muziek, tekenen zijn werk en zijn persoonlijkheid. Ooit deed hij eenvoudig werk op een sociale werkplaats, maar hij groeide uit tot de belangrijkste Outsider Art kunstenaar van Nederland.

Van 19 september 2019 t/m 15 maart 2020 is in het Outsider Art Museum een grote overzichtstentoonstelling over Willem van Genk te zien. Deze tentoonstelling wordt ontworpen door de Belgische modeontwerper Walter van Beirendonck. De tentoonstelling reist vervolgens door naar de Collection de l’Art Brut in Lausanne en de Hermitage in St. Petersburg.

Geweest

ITE Art | Finse collectie Ammann

In de tentoonstelling ‘ITE Art | Finse collectie Ammann’ is de rijke wereld van Finse Outsider Art te ontdekken. ITE is een afkorting voor ‘Itse Tehty Elämä’ en staat voor ‘zelf gemaakt leven’. Ver buiten de gebaande paden, met materialen uit de Finse bossen, spreken de ITE-kunstenaars hun eigen mysterieuze taal. De tentoonstelling toont de privécollectie van Max Ammann, één van de bekendste verzamelaars op het gebied van Outsider Art, en maakt daarmee haar debuut in Nederland.

Met deze expositie neemt het Outsider Art Museum je mee in de wereld van kunstenaars die solitair leven in het uitgestrekte Finse achterland. De werken worden gekenmerkt door fantasie, nieuwsgierigheid, creativiteit, bezienswaardigheden en visies. Je krijgt toegang tot de getalenteerde wereld van de Finse Outsider Art: kunstenaars die niet behoren tot de gevestigde artistieke orde en van wie de kunst nauwelijks in het openbaar wordt getoond. Wie zijn deze Finse kunstenaars? Wat zijn hun drijfveren? En hoe gaan ze te werk? Je ontdekt het in de tentoonstelling ITE Art.

Te zien van 14 juni 2018 t/m 13 januari 2019

Geweest

Nieuwe Meesters

In de tentoonstelling ‘Nieuwe Meesters’ laat het Outsider Art Museum ruim 70 werken zien van 30 hedendaagse, getalenteerde Outsider-kunstenaars. In een serie intieme, indringende portretten geeft fotograaf Sander Troelstra deze fascinerende wereld een gezicht. Troelstra heeft diverse keren de Zilveren Camera gewonnen en was in 2015 winnaar van de prestigieuze Nationale Portretprijs.

Gedreven door het onalledaagse heeft Troelstra zich toegelegd op het portretteren van mensen met een rafelrandje; ze vinden soms moeilijk aansluiting in de maatschappij. In ‘Nieuwe Meesters’ sta je oog in oog met deze onconventionele kunstenaars en maak je kennis met hun hypergevoeligheid en buitengewone creativiteit. Wie zijn deze Nieuwe Meesters? Wat zijn hun drijfveren? Waar komt die bijna maniakale werkwijze vandaan?

Enkele decennia geleden zouden de carrières van deze kunstenaars onzichtbaar zijn gebleven door hun sociale isolement en een leven achter gesloten deuren. Want de kunstwereld is lange tijd huiverig geweest om autodidacten een plaats toe te kennen in het kunstcircuit. Met de komst van het Outsider Art Museum is daar verandering in gekomen.

Ter gelegenheid van de expositie is een fotoboek met portretten van Sander Troelstra en het werk van de deelnemende kunstenaars verschenen. Deze is verkrijgbaar in de museumwinkel van de Hermitage Amsterdam.

Te zien van 4 oktober t/m 28 mei 2018

Geweest

De lijst van Dubuffet: Meesterwerken uit de Prinzhorn Collectie

In het Outsider Art Museum kun je de oudste Outsider Art Collectie van Europa bewonderen. De expositie ‘De lijst van Dubuffet | Meesterwerken uit de Prinzhorn Collectie’ brengt een belangrijk moment in de geschiedenis tot leven en plaatst Outsider Art in een kunsthistorisch perspectief.

‘De lijst van Dubuffet | Meesterwerken uit de Prinzhorn Collectie’ biedt nieuwe inzichten over de belangrijke en onvermijdelijke ‘ontmoeting’ tussen de ideeën van psychiater Hans Prinzhorn en van de ‘ontdekker van Art Brut’, Jean Dubuffet (1901-1985). Beiden zijn grondleggers van wat wij nu Outsider Art noemen.

Aangezien Dubuffet de indrukwekkende Prinzhorn Collectie als een voorloper van zijn eigen ‘Collection l’Art Brut’ beschouwde, was dit bezoek een langgekoesterde wens. Tijdens zijn bezoek aan de Prinzhorn Collectie valt op dat Dubuffet de kunstwerken op een andere manier bekijkt dan zijn grote voorbeeld. Prinzhorn beschouwt kunst als wetenschapper, terwijl Dubuffet als kunstenaar en verzamelaar naar de onconventionele collectie kijkt.

Ontdek de oorsprong van Outsider Art, bezien door de ogen van Jean Dubuffet, één van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw.

Te zien van 22 juni t/m 24 september 2017

Geweest

China

Voor het eerst is er buiten China een omvangrijke tentoonstelling te zien met Chinese Outsider Art. Deze tweede expositie in het Outsider Art Museum omvat ruim tweehonderd bijzondere werken van Chinese, Nederlandse en andere buitenlandse Outsider-kunstenaars. Een unieke kans om Outsider Art uit verschillende landen te vergelijken en te bewonderen!

Hartstocht, religie en macht, maar ook monsters, dromen en nachtmerries: de werken tonen opvallende overeenkomsten, ongeacht hun geografische of culturele achtergrond. Wereldwijd volgen Outsider-kunstenaars hun innerlijke stem: verwijderd van gebaande paden trekken de makers je mee in hun ongekende, rijke fantasiewereld.

Te zien van 24 november 2016 t/m 5 juni 2017.

Geweest

Japan

De collectie is voor een belangrijk deel afkomstig uit Het Dolhuys en richt zich op actuele Outsider Art van opkomend talent. In deze eerste presentatie van het Outsider Art Museum zijn ruim honderd werken te zien van Engelse, Franse, Iraanse en Nederlandse kunstenaars. Daarnaast is een speciale ruimte gewijd aan Japanse Outsider Art. Een van de beroemdste Japanse kunstenaars is Shinichi Sawada (1982). Sawada exposeerde op de Biënnale van Venetië in 2013. Het betekende de doorbraak van Outsider Art in de internationale kunstwereld.

Te zien van 16 maart 2016 t/m 6 november 2016.