Op bezoek in de Hermitage in sint Petersburg

Begin september organiseerde het Outsider Art Museum in samenwerking met de Hermitage in St. Petersburg een tweedaags internationaal symposium over Outsider Art en een presentatie van het werk van Shinichi Sawada. Tijdens het symposium in de Russische stad stond de erkenning van Outsider kunst in de internationale, reguliere museumwereld centraal. Een symposium van grote betekenis voor Outsider-kunstenaars en ateliers dus. Een reisverslag van projectleider en alleskunner Maurice:

Om maandagochtend vroeg aan de opbouw van de Sawada presentatie te beginnen vloog ik een dag eerder naar Sint Petersburg. Bij aankomst op de luchthaven stond er een busje klaar om mij dwars door het centrum van Sint Petersburg naar het hotel te brengen. Onderweg was er al veel moois te zien, maar in de middag was er echt ruimte om de stad te verkennen. De eerste stop; het Paleisplein en de Hermitage, te herkennen aan de opvallende mint-groene muren. Ook de Opstandingskerk van de Verlosser en de Admiraliteit, waar zich nu de marine hogeschool bevindt, moesten natuurlijk even bekeken worden.

Maandagochtend vroeg hebben we afgesproken in de Hermitage met onze contactpersoon Ilia Yermolayeff. Naast items voor de opbouw zelf, zoals handschoenen en de conditierapporten, zijn ook de powerpointpresentaties en goodiebags met me meegereisd. De vijf sculpturen van Sawada waren een week eerder al aangekomen in Sint Petersburg. Na een lange rit met de dozen door alle gebouwen van de Hermitage – de kunst van de Hermitage zelf is verspreid over vijf gebouwen – kwamen de sculpturen aan in een prachtige ruimte die twee van deze gebouwen met elkaar verbind. Na de werken voorzichtig uit te hebben gepakt kon de conditiecheck plaatvinden. Samen met Ilia en zijn collega van de afdeling Collectiebeheer hebben we de Sawada’s uitvoerig onderzocht op eventuele schade ontstaan tijdens de reis. Nadat er geen schades waren geconstateerd kon ik de Sawada’s inrichten in een mooie grote vitrine-presentatie. De teksten die door onze afdeling communicatie vooruit waren gezonden hingen netjes vertaald in het Russisch naast de vitrine.

Dinsdagochtend begon het tweedaags symposium. Na een openingswoord door State Hermitage Sint Petersburg directeur Mikhail Piotrovski sprak Hans Looijen zijn openings- en dankwoord uit. Na presentaties van Sarah Lombardi (directrice van de Collection de l’Art Brut in Lausanne) en John Maizel (Raw Vision Magazine) stond de opening van de Sawada-presentatie gepland. Dit onder zeer grote belangstelling, ook vanuit de Russische pers! Op de tweede dag sprak Carine Neefjes voor een volle zaal over de Outreach Programma’s van zowel het Dolhuys als het OAM. Waar de eerste dag in het teken stond van Outsider Art lag de tweede dag de nadruk meer op de internationale musea zelf.

Op onderstaande foto een ‘gewone’ woensdag in de Hermitage in Sint Petersburg. De Hermitage in Sint Petersburg trekt jaarlijks zo’n 3 miljoen bezoekers. Waarvan een deel nu dus ook het werk van Outsider kunstenaar Shinichi Sawada kan bewonderen. De Sawada sculpturen zijn tot 17 september te zien.