Museum 15/24 van start

Het Outsider Art Museum, de Hermitage Amsterdam en de Hermitage Museum XXI Century Foundation in Sint Petersburg organiseren op 11 juni de kick-off van het gezamenlijke project Museum 15/24. Het gaat om een project voor jongeren van 15 tot en met 24 jaar, dat tegelijk gericht is op musea en kunsteducatie in het algemeen. Het doel van het project is enerzijds ontsluiting en uitwisseling van kennis over kunstonderwijs, en anderzijds musea aantrekkelijker maken voor jongeren met behulp van innovatieve middelen.

Het Outsider Art Museum deelt in dit project haar ervaringen op het gebied van museumeducatie voor mensen met een geest die anders werkt dan gemiddeld. Het overkoepelende thema hierbij is inclusiviteit. Tijdens de lancering zal Liesbeth Water, museumeducator, een college geven over haar promotieonderzoek en haar ervaringen met de leermethode Visual Thinking Strategy delen. Visual Thinking Strategy is een methode die mensen leert open waar te nemen, te onderzoeken en te luisteren naar elkaar door naar kunstwerken te kijken. Daarnaast faciliteert het Outsider Art Museum een Stigma Awareness Training die gegeven wordt door onze kennispartner, Samen Sterk Zonder Stigma. Met dit programma zetten wij ons in voor een divers en inclusief cultuurlandschap, zowel in Nederland als buiten onze landsgrenzen.

Museum 15/24 is onderdeel van Creative Twinning – een internationaal programma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is een initiatief van de Hermitage Amsterdam, de Hermitage Museum XXI Century Foundation en het Outsider Art Museum, dat wordt ondersteund door de Hermitage St.-Petersburg.