Coen Ringeling

Nederland

In de tekeningen van Coen Ringeling ontdek je steeds nieuwe elementen en optische grapjes, net als in het werk van zijn idool M.C. Escher. Ook verwijst hij graag naar verzonnen computergames.

RINGELING - COPYRIGHT Sander Troelstra

Op school en thuis is tekenen zijn favoriete bezigheid. Thuis plakt hij met plakband acht A4-vellen aan elkaar tot een geheel. Liggend op de grond tekent hij met kleurpotloden werelden op eilandjes die onderling met elkaar zijn verbonden via bruggen en dijken. De eilanden krijgen namen als Coenny Kingdom, Mauve-Rock Kingdom en Eiland Kingdom. Ook geweldig klinkende plekken als Moefi Eilanden, Toy-Toy World en Coeny Worlds Studio’s worden minutieus getekend met stift en ingekleurd met kleurpotlood. Geheel volgens de wetten van Coen.

Wie de tekeningen aandachtig bestudeert, ziet steeds nieuwe elementen en optische grapjes, net zoals in het werk van Ringelings idool M.C. Escher. Trappen leiden nergens heen en huizen veranderen in kastelen. Ook verwijst Ringeling graag naar computergames met zelf verzonnen ‘levels’ zoals: Level 1: Het verloren bouwterrein, Level 2: De reis naar de top van Mount-Crumilu, Level 3: De razende ontsnapping uit de vliegende schotel. Krachtig afgesloten met: ,,Je bouwt ze! Je Bestuurt ze! Je verslaat ze!”

Collectie Het Dolhuys, aankoop.

© Portret: Sander Troelstra