Chinese en Nederlandse Outsider-kunstenaars exposeren in Shanghai

In het prestigieuze Museum of Modern Art in Shanghai presenteren we dit najaar de tentoonstelling ‘ Cityscapes’. Deze buitenland expositie toont de diversiteit en aantrekkingskracht van de grote stad, gezien door de ogen van Nederlandse en Chinese Outsider-kunstenaars. De tentoonstelling wordt op 27 oktober geopend door de Nederlandse consul- generaal Anneke Adema en is te zien tot en met 28 december 2017.

Architectuur, de uitgebreide vervoersnetwerken, maar ook de inwoners van metropolen zijn belangrijke inspiratiebronnen voor Outsider-kunstenaars. In ‘Cityscapes’ worden gedeelde stadsthema’s in beeld gebracht; het is fascinerend om te zien dat de werken van de Chinese en Nederlandse kunstenaars overeenkomsten vertonen, ongeacht hun geografische of culturele achtergrond. Outsider Art manifesteert zich ook in deze expositie weer als een grensoverschrijdend fenomeen, waarbij de origine van het werk vaak niet zichtbaar is.

Van de Nederlandse kunstenaars is er werk te zien van onder andere Lionel Plak, Jefke Dijkstra en Rob Morren. Plak geldt in Nederland als een van de nieuwe talenten. Hij is gefascineerd door vervoerssystemen: in zijn kleurrijke werken tekent hij alle haltes en stations zeer gedetailleerd na. Dijkstra heeft eerder deelgenomen aan een expositie in Wuhan en daar een prijs gewonnen voor haar werk. Vanuit China zijn onder andere de spirituele werken van Yang Min en de kleurrijke stadsbewoners van Qian Chen te zien.

‘Cityscapes’ is een initiatief van het Nederlandse Consulaat en maakt onderdeel uit van de serie ‘Dutch artists in Shanghai’. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Natural Arts Centre in Nanjing, waar kunstenaar Guo Haiping de drijvende kracht is en de Chinese Federation of Disabled People. Deze samenwerking levert een belangrijke bijdrage aan de erkenning en inclusie van Outsider-kunstenaars in de internationale museumwereld.

Natuurlijk begrijpen we dat jullie niet allemaal op een vliegtuig naar Shanghai springen om de tentoonstelling te bekijken, daarom een aantal panorama’s waarmee je de hele ruimte kunt zien.