Ateliers De Wijde Doelen in coronatijden

Het zijn moeilijke en verwarrende tijden door het coronavirus. Dat geldt ook voor de kunstenaars en begeleiders van Ateliers De Wijde Doelen. Maar we hebben hier te maken met creatieve mensen die van de nood een deugd maken.

Het team draait als denktank nu op volle toeren; met elkaar maar vooral door intensieve telefonische gesprekken met individuele cliënten/kunstenaars. Iedere begeleider probeert een bezigheid of opdracht op maat te bedenken in overleg met de thuiszittende kunstenaar. Zo heeft A. in overleg nu een thuisateliertje gemaakt waar ze nu thuis schildert. B. werkt vol overgave aan een tekenopdracht. H. tekent een coronadagboek waarin hij zijn boosheid kwijt kan. E maakt ontwerpen voor keramische anti corona talismannen.

Begeleider Eefje heeft voor de mensen van de productgroep spelletjes ontwikkelt die ze thuis kunnen doen op basis van producten van het keramiekatelier. Tamara heeft een filmpje met yoga en ontspanningsoefeningen gemaakt dat op YouTube te zien is als vervanging van de populaire vrijdagse yogalessen.

En dan hebben we nu ook het talent ontdekt van Marco als nieuwslezer en programma maker: Rein, begeleider muzikant en acteur, en Marco maken 2x per week een hilarisch Wijde Doelenjournaal waarin ernstige thema’s op humoristische wijze gebracht worden want er moet ook nog ruimte zijn voor plezier. Collega’s spelen daarin bijrolletjes. Tegenwoordig is er zelfs een doventolk bij in de persoon van Milan onze trouwe vrijwilliger. Deze filmpjes zijn te zien op Facebook, de vriendenpagina van de Wijde Doelen en op Youtube onder ‘Wijde Doelen’.

Het belangrijkste is natuurlijk dat we contact houden met de kunstenaars en een vinger aan de pols houden of alles goed gaat. Tot nu toe is iedereen gelukkig gezond en probeert er het beste van te maken. Dat is goed, want het kan nog eventjes duren.

Beeld: ‘Huiskamer’ door Bob van Buuren